Οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση

Διατροφική προσέγγιση

Η προσεγμένη διατροφή ανάλογα με το φύλο και την ηλικία είναι η βάση για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Η πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D είναι πολύ σημαντική. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρχει στη διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους.

Σκοπός είναι το άτομο να καταναλώνει την κατάλληλη ποσότητα τροφών, στους σωστούς συνδυασμούς, εφοδιάζοντας τον οργανισμό του με αυτά τα συστατικά της διατροφής που θα προάγουν την αναδόμηση των οστών.

Η πιο γνωστή πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καθημερινά ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 1.000 mg ασβεστίου, τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει με την κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών. Μία μερίδα γαλακτοκομικού ισοδυναμεί με 1 ποτήρι γάλα( 250 ml) ή 30 γρ. σκληρού τυριού (γραβιέρα ή κασέρι), ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μερικοί ξηροί καρποί, το ψωμί και τα δημητριακά αποτελούν επίσης καλές πηγές ασβεστίου.

Σημαντικό είναι να πούμε πως τρόφιμα που περιέχουν οξαλικά, όπως το σπανάκι, οι βολβοί, τα παντζάρια, η σοκολάτα, το κακάο, εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου λόγω των οξαλικών που περιέχουν, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες και όχι ταυτόχρονα με τροφές που περιέχουν ασβέστιο.

Αντίθετα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως τα παχιά ψάρια(σολομός, τόνος, σαρδέλα κτλ), το συκώτι και ο κρόκος του αυγού, προάγουν την απορρόφηση του ασβεστίου.

Είναι πολύ σημαντική λοιπόν η λήψη των τροφών αυτών σε σωστούς συνδυασμούς.

Λίγα λόγια για την οστεοπόρωση…

Οστεοπόρωση είναι η πάθηση που χαρακτηρίζεται από σημαντική απώλεια οστικής μάζας και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Η απώλεια οστικής μάζας είναι κάτι που εμφανίζεται χωρίς συμπτώματα οπότε η οστεοπόρωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ύπουλη ασθένεια.

Πρώτη συνεδρία

Η 1η συνεδρία αποτελεί και την πιο βασική καθώς γίνεται η λήψη πλήρους ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, που μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση του ατόμου και να εξατομικεύσουμε πλήρως τη διαδικασία.
Αναζητήστε άρθρα ή συνταγές!