Αδηφαγική διαταραχή

Αδηφαγική διαταραχή

Διατροφική προσέγγιση

Στο Nutrition Delight η εξειδίκευση μας στις διατροφικές διαταραχές, υπό την αιγίδα του National Center for Eating Disorders (NCFED) της Μεγάλης Βρετανίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών(ΚΕΑΔΔ), είναι ακριβώς αυτό που απαιτείται για την σωστή αντιμετώπιση της αδηφαγικής διαταραχής.

Η θεραπεία ξεκινά με την επαναφορά του φυσιολογικού τρόπου σίτισης σε συνδυασμό με σταθεροποίηση του σωματικού βάρους. Μια ισορροπημένη διατροφή που να μην στερεί τίποτα στο άτομο που πάσχει και να είναι πλήρως εξατομικευμένη σύμφωνα με τον τρόπο ζωής αλλά και τις διατροφικές προτιμήσεις του είναι η αρχή του τέλους της διαταραχής.

 

Λίγα λόγια για την αδηφαγική διαταραχή…

Είναι η πιο συχνά απαντώμενη διατροφική διαταραχή. Το άτομο που πάσχει από υπερφαγία, καταναλώνει σημαντικά μεγάλη ποσότητα τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα έχοντας την αίσθηση ότι χάνει τον έλεγχο. Μιλάμε για υπερφαγία ακόμα και στις περιπτώσεις όπου δεν καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα τροφής, αλλά το άτομο τσιμπολογάει συνεχώς ή οι ποσότητες που καταναλώνει είναι μικρές με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, να υπάρχει αίσθηση απώλειας ελέγχου.

Κοινά χαρακτηριστικά είναι τα αισθήματα ντροπής, ενοχής και αηδίας που ακολουθούν αυτήν τη συμπεριφορά. Γι’ αυτό άλλωστε είναι συχνή η κατανάλωση φαγητού στα κρυφά. Η θεραπεία της διαταραχής ξεκινά με την διάγνωσή της. Το άτομο πρέπει να αντιληφθεί και να αποδεχτεί το γεγονός ότι υποφέρει από μία Διατροφική Διαταραχή και να θέσει ως προτεραιότητα της θεραπείας του την βελτίωση της σχέσης που έχει με το φαγητό.

Αναζητήστε άρθρα ή συνταγές!