Υπερλιπιδαιμία

Υπερλιπιδαιμία

Διατροφική προσέγγιση

Η βασική παράμετρος της σύνθεσης του διαιτολογίου για τις υπερλιπιδαιμίες είναι η μείωση των “κακών” λιπαρών της διατροφής.

Σκοπός είναι η επίτευξη του ιδανικού βάρους του ατόμου για να μην επιβαρύνουμε την ασθένεια.

Η διατροφή στην υπερλιπιδαιμία ταυτίζεται με το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής. Μια διατροφή με ποικιλία και ισορροπία, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα όσπρια και τα καλά λιπαρά.

Σκοπός είναι το άτομο με υπερλιπιδαιμία να εκπαιδευτεί διατροφικά και να μπορεί μόνο του να κάνει σωστούς συνδυασμούς τροφών, σύμφωνα πάντα με τις δικές του διατροφικές προτιμήσεις.

Όλα τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το ρύζι, τα δημητριακά και η πατάτα, τα ψάρια, τα ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και το άλιπο κρέας είναι οι τροφές που συνθέτουν τη διατροφή στην υπερλιπιδαιμία.

Το βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα λιπαρά κρέατα, τα επεξεργασμένα λιπαρά τρόφιμα όπως κρουασάν, μπισκότα, γλυκά, πατατάκια, γαριδάκια και τα αλλαντικά είναι τροφές που πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή.

Λίγα λόγια για την υπερλιπιδαιμία…

Η υπερλιπιδαιμία είναι η αύξηση των λιπιδίων (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια) του αίματος που όταν συνδυάζεται και με άλλους παράγοντες κινδύνου (π.χ.παχυσαρκία) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παθογένεια της αθηρωματικής νόσου, αποτέλεσμα της οποίας είναι τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Πρώτη συνεδρία

Η 1η συνεδρία αποτελεί και την πιο βασική καθώς γίνεται η λήψη πλήρους ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, που μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση του ατόμου και να εξατομικεύσουμε πλήρως τη διαδικασία.
Αναζητήστε άρθρα ή συνταγές!