Αναιμία

Διατροφική προσέγγιση

Μέσω της διατροφής μας προσλαμβάνουμε όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την αιμοποίηση. Τα σημαντικότερα είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ.

Σκοπός είναι το άτομο να εντάξει όλες εκείνες τις τροφές που είναι πλούσιες πηγές αυτών, και να μάθει τον τρόπο που πρέπει να τις συνδυάζει προκειμένου να πετύχει την καλύτερη απορρόφησή τους.

Τροφές πλούσιες σε αιμικό σίδηρο (είναι ο σίδηρος που απορροφάται πολύ καλά από τον οργανισμό) αλλά και σε βιταμίνη Β12, είναι οι ζωικές τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά.

Επίσης τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και τα σύκα, αποτελούν πηγές φυλικού οξέος και μη-αιμικού σιδήρου(ο σίδηρος αυτός για να απορροφηθεί καλά από τον οργανισμό χρειάζεται να συνδυαστεί με κατανάλωση κάποιας ζωικής πρωτεΐνη πχ. κρέας πουλερικού και κάποιας πηγής βιταμίνης C πχ λεμόνι). Μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε αυτά.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως υπάρχουν και ουσίες οι οποίες παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου όπως οι τανίνες και τα οξαλικά οξέα που περιέχονται στο τσάι, η καφεΐνη, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα προϊόντα ολικής αλέσεως, το ασβέστιο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Γι΄αυτό και η λήψη των τροφών αυτών πρέπει να γίνεται σε σωστούς συνδυασμούς.

Λίγα λόγια για την αναιμία…

Αναιμία είναι μια διαταραχή στο αίμα κατά την οποία δεν υπάρχει επάρκεια σε ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.

Πρώτη συνεδρία

Η 1η συνεδρία αποτελεί και την πιο βασική καθώς γίνεται η λήψη πλήρους ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, που μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση του ατόμου και να εξατομικεύσουμε πλήρως τη διαδικασία.
Αναζητήστε άρθρα ή συνταγές!