Νευρική ανορεξία

Νευρική ανορεξία

Διατροφική προσέγγιση

Στο Nutrition Delight η εξειδίκευση μας στις διατροφικές διαταραχές, υπό την αιγίδα του National Center for Eating Disorders (NCFED) της Μεγάλης Βρετανία σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών(ΚΕΑΔΔ), είναι ακριβώς αυτό που απαιτείται για την σωστή αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας.

Η νευρική ανορεξία χρίζει απαραιτήτως πολύπλευρης αντιμετώπισης. Η διατροφική, ψυχολογική και ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη και η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων είναι ύψιστης σημασίας.

Η διατροφική αντιμετώπιση κάθε ασθενούς είναι απόλυτα εξατομικευμένη, εξαρτάται από το στάδιο της διαταραχής αλλά και την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Ο διαιτολόγος αποκτά τον ρόλο του θεραπευτή και η κατάκτηση της εμπιστοσύνης του ατόμου αποτελεί πρωταρχικό μέλημα.

 

Λίγα λόγια για την νευρική ανορεξία…

Σε αντίθεση με το όνομα της, η ανορεξία δεν σημαίνει απώλεια της όρεξης. Τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία έχουν έναν έντονο φόβο μην παχύνουν και καταλήγουν να είναι όλο και πιο αδύνατα περιορίζοντας την τροφή τους υπερβολικά, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές και άλλες ακραίες συμπεριφορές για να πετύχουν ένα πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, που όμως ποτέ δεν τους είναι αρκετά χαμηλό. Το φαγητό, το βάρος τους και το σχήμα του σώματος κυριαρχεί στη σκέψη τους, επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους. Λόγω του χαμηλού σωματικού βάρους οδηγούνται στην υποθρεψία επηρεάζοντας σημαντικά την υγεία τους. Παρόλα αυτά, αρνούνται την σοβαρότητα της κατάστασης.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ως Νευρική Ανορεξία θεωρείται η νόσος που πληρεί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν οριστεί από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Ψυχιάτρων και είναι τα εξής:

  • Επίμονη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης που οδηγεί σε σημαντικά χαμηλό βάρος (σε σχέση με το ελάχιστο φυσιολογικό βάση ηλικίας, φύλου, ανάπτυξης και υγείας)
  • Αυξημένος φόβος για την αύξηση βάρους
  • Διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση απο τους κατάλληλους και εξειδικευμένους ειδικούς. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η Νευρική Ανορεξία τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για τον ασθενή.

Αναζητήστε άρθρα ή συνταγές!