λακτόζη

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι τροφική αλλεργία.
Αυτό που συμβαίνει είναι πως τα άτομα που πάσχουν δεν έχουν αρκετή λακτάση, το ένζυμο δηλαδή που διασπά το σάκχαρο του γάλακτος, που ονομάζεται λακτόζη.

Αν αντιμετωπίζετε πόνο στην κοιλιά ή φούσκωμα όποτε καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.
Αυτά τα κοινά συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από πολλές αιτίες και γι‘ αυτό είναι σημαντικό να πάρετε μια επίσημη διάγνωση από το γιατρό σας.

Αν έχετε βγάλει τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας χωρίς να μιλήσετε με έναν επαγγελματία, μπορεί να κάνετε στον οργανισμό σας περισσότερο κακό παρά καλό, ειδικά αν δεν ενσωματώσετε μια ποικιλία από άλλα τρόφιμα για να αντικαταστήσετε τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πληθώρα σημαντικών θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό μας, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D. Ειδικά η τελευταία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία αφού συνδέεται εκτός των άλλων με ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Για όσους αντιμετωπίζουν δυσανεξία στη λακτόζη και θέλουν να καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά, κάποιες από τις παρακάτω λύσεις βοηθήσουν:

Λίγο κάθε μέρα

Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα, πχ: 50 ml γάλα κάθε μέρα, και αυξήστε λίγο την ποσότητα(κατά 50ml τη φορά) κάθε μια εβδομάδα – μέχρι όσο είναι ανεκτή. Το έντερο χρειάζεται περίπου τρεις εβδομάδες για να προσαρμοστεί.

Αναμίξτε το με στερεές τροφές

Η ανάμειξη του γάλακτος με άλλα τρόφιμα βοηθά στην αργή πέψη, ώστε ο οργανισμός να πάρει περισσότερο χρόνο για να μεταβολίσει τη λακτόζη. Δοκιμάστε το γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή προσθέσετε του μερικά φρούτα φτιάχνοντας ένα smoothie.

Τυρί στο γεύμα ή το σνακ

Τα φυσικά τυριά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, αλλά γεμάτη γεύση και θρεπτική αξία. Επιλέξτε ποικιλίες όπως η φέτα, η γραβιέρα, το ανθότυρο, η μοτσαρέλα , το τσένταρ και προσθέστε το σε ένα γεύμα ή σνακ.

Παραδοσιακό γιαούρτι

Τα ζωντανά και ενεργά συστατικά στο γιαούρτι βοηθούν στην πέψη της λακτόζης.

Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη

Τα προϊόντα χωρίς λακτόζη εξακολουθούν να είναι πραγματικά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά με λίγο ή καθόλου λακτόζη. Καταναλώστε τα ως υποκατάστατα των κανονικών γαλακτοκομικών προϊόντων και κερδίστε όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους!